Anasayfa
Menü
Yenile

Altın'a Hucum Niye?

Altının bu yıl içinde beklenenden fazla değerleneceğini dünya medyasında okuduğum bilgiler sonucunda birkaç kez belirtmiştim. Malum, altın yere düşmekle pul olmuyor. Zamanı geldikçe ortaya çıkartılıyor.


Şimdi de altın ile ilgili dünya piyasalarında algılanan piyasa sinyallerini paylaşmak istiyorum.


Yüz yıllar öncesinde de altın öyle önemliydi ki… Eskilerin usulüyle toprak altında çil çil altınlar saklanırdı. Buna da define denirdi. Gömü de derlerdi. Defineci hikâyeleri de çok ilginç. Neyse konu o değil.


İktisadi konuya dönelim.

Altın standardı sistemi çok yakında dünya iktisadi sisteminde değer ölçücü fonksiyonunu alacağını söylemek şimdiden mümkün. Çünkü altına böyle bir bakış var. 1971 yılında herkesin malumu Bretton Woods altın standardı sistemi sona ermiş, dalgalı kur başlamıştı. Ama bu kez farklılık var. Bazı ülkeler iktisadi çöküşlerini durdurmak için altını kullanacak.



Benzer bir standart sistemin çalışmaları başladı yada başlıyor denebilir mi? Belki hayır. Ama düşünce oluştu.



Bu yeni sistemde dolar, euro, yen, sterlin ve yuan değerleri korunarak piyasaların enflasyon, deflasyon hesaplamalarına altın’da katılarak bir sistem araştırılıyor olabilir mi? Evet o sistem sinyaller kısmen alınıyor.



Gelecekteki kur değerlerine yönelik beklentileri göstermek için altın değeri karşılığı hesaplamalar yapılacağı düşüncesi gelişiyor. Uluslararasında iktisadi sahada referans olarak altını sık kullanması beklenirken, bu sistemin oldukça heyecanlandırıcı bir yeni iktisadi dünya sistemini kurduğu da gözlerden kaçmıyor. Belli paraları eşit korumaya alacak belki de…



Altın standardı tek başına kabul edilmese bile, altının miktarı ile değeri belirtilen paraların miktarları ve değerleri ve sonrasında hepsinin karıştırılacağı bir sepet hesaplaması mümkün. Altının diğer paraların referansı olacağını belki şimdiden kabullenebiliriz. Diğer ifade ile sözü edilen paralar sırtını altına dayayacak. Uluslar arası dolaşan para muhtemelen bu yöntemle kontrol altına alınacak.



Birkaç yıldır ABD’nin rezervlerinde altının toplam miktarın yüzde yetmişlerini geçtiği duyulmuştu. Gittikçe, çok şey belirginleşiyor. Yani altın iktisadi sahada kıymetleniyor.



Ne var ki; hormon sıkılmış domateslerden hormonu çıkarmak artık mümkün değil. Hormonlu domatesler piyasada dolaşırken elden ne gelir ki… İktisadi piyasalarda hormonlu bilançolar, değeri hormonlu gayrimenkuller, hormonlu ekonomiler değil mi dünyada iktisadi krizleri çıkartanlar… Altında yeni hormonlara sebep olabilir mi?



Çok şey değişime hazırlanıyor.



Birazcık tarihi altın seyrini izleyelim.



Tarihi kayıtlara göre M.Ö. 3200 yıllarında, Mısır’da altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanılmış.



Peru’da M.Ö. 2000 yılına ait altın ziynet eşyalarına rastlanmış, eski medeniyetler arasında altını kullananlar arasında Yunanları, İranlıları, Makedonyalıları, Asurluları, Sümerleri ve Lidyalıları görüyoruz.


M.Ö. 550 yıllarında Lidya Kralı Krezos, altını para (sikke) olarak bastırmış. Şehirler altın ile zenginleşmiş ve dünya yeni bir refah dönemine girmiş.


İskit ve Sarmatların M.Ö dördüncü ve dokuzuncu yüzyıl aralarında ise altın kase, vazo yapıldığı görülmüş.



M.Ö. 50 yıllarında Romalılar, içinde yaklaşık 8 gram saf altın barındıran ‘Aureus’ isimli altın paraları kullanılmış.


1700’lü yıllarda Brezilya’da zengin altın madenleri keşfedilmiş. 1720’lere doğru Güney Amerika, dünyadaki altın üretiminin üçte ikisini sağlayan ve o dönemin en büyük altın üreticisi durumuna gelmiş.

Tarihte ilk defa yerçekimi kuvvet kanununu tanımlayan bilim adamı Newton, aynı zamanda 1693 ile 1696 yılları arasında İngiliz Darphanesi’nin müdürlüğü görevini de yürütmüş. Isaac Newton, İngiltere’de altın kurunun bir ons karşılığı 84 şilin, 11,5 pens olarak sabitlendiğini bu tarihlerde piyasalara duyurmuş. Newton, John Locke ve Lord Somers’tan meydana gelen Kraliyet Komisyonu tedavüldeki eski parayı toplatarak piyasaya altın/gümüş oranı 16’ya 1 olan yeni bir para piyasaya sürmüş. İngiltere’de 200 yıl boyunca devam edecek olan altın standardı bu aralıkta kurulmuş.



1787 yılında Amerika’nın ilk altın parası Ephraim Brasher isimli bir kuyumcu tarafından darp edilmiş.


1792 yılında Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulmuş ve federal para sistemi çerçevesinde ülke bimetalik altın ve gümüş standardını kurmuş. Bir Amerikan dolarının (1,60 gram) saf altına ve (24 gram) saf gümüşe denk olduğu kanunla ilan edilmiş.


1816 yılında İngiltere resmi olarak paund para birimini, karşılığı istediği zaman ödenmek üzere kanunla belirlenmiş bir altın miktarına sabitlemiş.



1837 yılında Amerikan dolarındaki altın miktarı 1,5 grama düşürülerek bir truva onsu altının 20,67 dolar karşılığı değer belirlemiş.



1848 yılında John Marshall isimli bir çiftçi, inşa ettiği değirmenin yapımı sırasında toprakta altın parçacıkları keşfetmiş ve böylece Kaliforniya altın hücumu başlamış.

1900 yılında Altın Standardı Kanunu ile Amerika Birleşik Devletleri resmi olarak altın standardını kabul etmiş. Birinci Dünya Savaşına kadar devam etmiş.


1913 yılında Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin ilk Merkez Bankası’nın kuruluşunu ilan etmiş. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunmuş ve bu yeni banknotların üzerinde belirtilen değerin %40 oranında altın teminatı bulundurulması kanunla kararlaştırılmış.

1929’de Wall Street Çökmüş ve Büyük Buhran başlamış.
1933 yılında Bankaları korumak ve yeni iflasları önlemek amacıyla Amerikan Başkanı Franklin Roosevelt vatandaşların şahsi altın bulundurmalarını yasaklamış.

Daha sonra ise Uluslararası Para Fonu (IMF) ve de Dünya Bankası kurulmuş. Uluslararası para sisteminin istikrarının desteklenmesi, finans düzeni ve belirlenmiş döviz kurlarının kontrol altında tutulması sağlanmaya çalışılmış.

1942 yılında Başkan Roosevelt bütün Amerikan altın madenlerini kapatmak üzere bir yasa çıkarmış.

1945’de Amerikan Merkez Bankası Banknotlarının altın teminatını %25,5 oranında düşürmüş.

1971 yılında altın standardı sonu olmuş. Amerikan Başkanı Richard Nixon Bretton Woods Anlaşması ile dolarla altın arasında tesis edilen bağı kaldırarak doların altın teminatını tamamen koparmış.

1971 Aralık ayında Washington’da imzalanan Smithsonian Anlaşmasıyla Amerika bir ons altın karşılığını 38 dolara çıkararak doları devalüe etmiş.

Amerikan Merkez Bankası Banknotlarının altın teminatını kaldırmış.

1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri dünyanın ikinci büyük altın üreticisi durumuna gelmiş.

2006 sonu itibari ile tarih boyunca çıkarılan altının 158,000 ton olduğu tahmin edilmektedir. National Geographic dergisinin Ocak 2009 sayısında ise “Tüm tarih boyunca sadece 161,000 ton altın çıkarıldı, bu miktar iki olimpik havuzu doldurmaya ancak yetiyor.” yorumu yapılmış.

Hikâye bu…

Gerçek şu;

Biz ne üretiyoruz.

Biz ne satıyoruz.

Toplam istihdam nerelerde çalışıyor. İstihdam ne kazanıyor.

Ölçüler belli.

Dünya toplam üretiminin veya harcamalarının en az yüzde altmışını sekiz gelişmiş ülke yapıyor.

kaynak: Dr. Mehmet Cavlı




Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.456,39
    2.469,99
  • ONS
    2.233,69
    2.235,03
  • ALTIN KG / USD
    75.210
    75.440

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,3454
    32,4178
  • EUR / TL
    34,8967
    35,0894

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 70.892
  • BTC / TL
    ₺ 2.298.163
  • BTC / EUR
    € 65.738