Anasayfa
Menü
Yenile

Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Özelikle düğünlerin yoğun olarak gerçekleştiği ve altın satışlarının tavan yaptığı yaz aylarında sahte altın konusunda vatandaşlar dikkat etmelidir. Bu yazımızda size cumhuriyet altınının ya da altın bileziğin sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır pratik yöntemlerle göstermeye çalışacağız. Halk arasında sahte altını anlamak amacıyla sık kullanılan mıknatıs yöntemi olarak da bilinen yöntem sahte altının her zaman demir madeninden olmayacağını göz önüne aldığımız zaman hatalı sonuçlar verebilmektedir. Sahte altın bakır, kaplama gümüş ya da altın fakat olması gerekenden daha düşük ayar olarak üretilebileceği için mıknatıs ile gerçekliğini ayırt etmek pek mümkün değildir.

Piyasada özellikle sarrafiye ürünlerinden çeyrek altının sahtesine sık olarak karşılaşılmaktadır. Öyle ki bazı kuyumcular bile bu altınların gerçekliğinden emin olamayıp bazı yöntemler kullanmaktadırlar. Şüpheli gözüken altınlar kuyumcular tarafından mihenk taşı ve kezzap kullanılarak, eğeleyip kırılarak kontrol edilmektedir.

Sarrafiye ürünlerinde özellikle sahtesini üretenler eğer iyi bir kalıp ile üretim yapmışsa bunun orjinalinden farklını ancak bir lüp(büyüteç) ile anlayabilirsiniz. Gerçek olduğundan emin olduğunuz bir altının üzerindeki desenlerin ve yazılar için sahtesi üzerinde genelde mutlaka hatalı bir döküm izi ya da farklılık olacaktır. Ayrıca kuyumcuların ve ayar evlerinin sahip olduğu aletlere sahip olmayan son kullanıcılar sert bir cisim ile altını çizdiklerinde farklı bir renk görüyorlarsa altının sahteliğinden şüphe duyabilirler. Hediyelik ürünlerde bu renk farklılığı özellikle ürün beyaz altın ise yapılan rodajdan da kaynaklı olabileceği için son kararı yine işinin ehli bir kuyumcunun vermesi doğru olacaktır.

Altın bileziklerde de sarrafiye altınları gibi bazı dolandırıcılıklar yapılmaktadır. Bunun sahteliğini anlamak için kuyumcu bileziği mihenk taşına sürse bile eğer sahte altın kaplaması kalın yapılmış ise anlamayabilir. Bu yöntemle emin olunmadıysa kezzap sürülebilir. Yine şüphe duyuluyorsa kesin çözüm olarak bileziği kesme yoluna gidilmelidir. Dolandırıcılar özellikle içi boş gibi gözüken altın bileziklerin içine ağırlığını arttıracak tel ve benzeri metaller koyarak tüketicileri yanıltma yoluna gidebilmektedirler.

Altın almak isteyen kullanıcılara önerimiz güvendikleri bir kuyumcudan faturalı ürün almalarıdır. İnternetten altın alışverişi yapacaklar alım yaptıkları sitenin geçmişini araştırmaları, şikayet sitelerinde haklarında sahtecilikle ilgili yazılan şikayetler var mı bakmaları doğru bir hareket olacaktır.
kaynak: altınpiyasa.com




Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.439,02
    2.448,98
  • ONS
    2.218,96
    2.219,27
  • ALTIN KG / USD
    74.730
    74.930

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,3166
    32,3536
  • EUR / TL
    35,0294
    35,1251

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 70.789
  • BTC / TL
    ₺ 2.290.279
  • BTC / EUR
    € 65.618